Na ľuďoch šetria a sebe vyplatili najmenej 6 miliónov eur

11. decembra 2011, glvac, Nezaradené

Nemali by sme náhodou šetriť? Pravicové strany poúčajú o zodpovednosti, no konajú akoby v rozpočte nechýbali peniaze a nerútili sme sa do recesie. Ku koncu roka vyplatili rezorty na odmenách 5, 83 miliónov eur, čo je v starej mene najmenej 175,6 miliónov korún. Takto vyzerá zodpovednosť u tých, ktorí po nej najviac volajú.

 

Schizofrenicky sa správa napríklad SaS ,,supermana“ Sulíka. SaS kritizuje zadlžovanie, hovorí o potrebe šetrenia, no na odmeny dalo ich ministerstvo obrany až 5,2 milióna eur. Nehovoriac o tom, že po odvolaní Galka premiérka Iveta Radičová oznámila, že ušetrila za dva dni 800 tisíc eur na Vojenskom obrannom spravodajstve. Pekne ste šetrili pán Galko.

No po aférke s platmi poslancov, ktorým ,,ekonóm“ Sulík pridal počas krízy 652 eur mesačne  ma už pri SaS nič neprekvapí. A to ešte pripomeniem ako Sulík z mestského podniku OLO a.s. vytiahol v roku 2006, v starej mene 500 – tisíc korún. Ako odmenu.

Bývalá koalícia rozdávala odmeny už v roku 2010 – po šiestich mesiacoch, čo bola pri moci. Ľuďom rozprávala, šetríme a na odmenách si vyplatila aj s úradníkmi najmenej 3,4 milióna eur.

Posunuli sme sa do roku 2011, eurozóna a Slovensko je na tom ešte horšie, v rozpočte je diera, na budúci rok skončíme s dlhmi, no na odmeny dávajú bývalé koaličné strany ešte viac peňazí. Okolo 6 miliónov eur. Okrem obrany sa rozdávalo na vnútre, v rezorte práce, hospodárstva a ďalších.

A prečo o tom vôbec píšem, keď odmeny úradníkom sa vyplácali aj za vlády strany Smer – SD?  Pretože si pravicové strany si zvykli určovať, kto je a nie je zodpovedný. Tá ich zodpovednosť  vyzerala v praxi tak, že uskromňovať sa museli ľudia.

A je rozdiel v odmenách počas krízy, v ktorej sa teraz nachádzame a vtedy. Nie je to náhodou kupovanie si voličov z peňazí daňových poplatníkov?

 

Vážení ,,zodpovední“ politici bývalej koalície, ľudia si nebudú musieť uťahovať opasky, keď vy nebudete toľko myslieť na seba samých.